Open top menu
26 Temmuz 2013 Cuma

Universal Hospital Grubunun başarılı diyetisyeni Ayşe Gül Güven sizler için son zamanların en populer konusu kan grubuna göre diyeti yazdı.


Kan grubunuza uygun bir diyet takip ederek kilo kaybedebilir, daha sağlıklı hissedebilir ve birçok hastalığa karşı olan risklerinizi düşürebilirsiniz.


En azından doğal tedavi ve Kan Grubu Diyeti yaratıcısı Dr Peter D’Adamo Eat Right For Your Blood Type adlı kitabında bunları iddia ediyor. Hollywood yıldızları ile bu beslenme tarzı bir ara hit oldu. Ara ara merak edilen bu konuyu sizler için biraz inceledim


Kan Grubu Diyeti Nedir ?


Kan Grubu DiyetiDr D’Adamo vücudumuzun farklı besin maddeleri ile nasıl başa çıktığını kan gruplarımızın belirlediğine inanıyor. Onun teorisi her kan grubunun kendine özgü bir antijen (Vücudun yabancı olarak tanıdığı bir madde) markırı olduğu fikrine dayanır ve bu markır bazı gıdalar ile kötü tepki vererek potansiyel sağlık sorunlarının her türlüsüne yol açabilir. Ayrıca, Dr D’Adamo mide asit ve sindirim enzimleri düzeylerinin kan grubu ile bağlantılı olduğuna savunur. Sonuç olarak, kan türü için özel olarak tasarlanmış bir diyeti takip edenlerin, vücutlarının besinleri daha iyi sindirip emeceği için kilo kaybını sağlayabileceği düşünülür. Ama teorisi daha da esrarengiz ve şaşılacak hale geldi. Dr D’Adamo kan gruplarının tarihsel gelişim içinde farklı zamanlarda ortaya çıktığı fikrini ortaya koydu. Tükettiğimiz gıdaların bizimle aynı kan grubuna sahip atalarımızın genellikle tükettiklerinden olması gerekiyordu.


Kan grupları ne zaman evrim geçirdi ?


O kan grubu ilk bulunan kan grubudur M.Ö. 50.000 yıl civarlarında avcı-toplayıcı atalarımızdan bahsediyoruz. Bununla birlikte, Dr D’Adamo bizim 0 kan gruplu atalarımızın et temelli yüksek proteinli diyet ile hayatta kaldığı görüşünü savunur. Bu nedenle 0 kan grubuna sahip kişiler 21.yy dada bu tip beslenmeyi takip etmelilerdir.


Daha sonra, M.Ö. 15.000 yıl civarında A kan grubu ortaya çıktı Bu zamana kadar, atalarımızın ‘avcı-toplama günleri son bulup tarım tipi yaşama geçtiler. A kan grubunun zamanla oluşması, atalarımızın tarımsal vejetaryen tipi beslenmeye geçmesine denk geldi. Ve Dr D’Adamo bu seferde A kan grubuna sahip kişilerin günümüzde vejetaryen tipi beslenmeleri gerektiğini önerdi.


A Kan Grubu Diyeti


B kan grubu yaklaşık M.Ö. 10.000 yılları civarında göçebe atalarımız sayesinde gelişti. Onlar kendi çiftliklerini bırakıp sürekli bir yerden bir yere hareket ederek arazileri dolaşmaya başladılar. Sonuç olarak, Dr D’Adamo’nın teorisine göre B kan grubu et, süt grubu, tahıllar ve sebzeleri de içine alan çeşitlilikte beslendi. Son olarak sadece 1000 yıl önce AB kan grubu ortaya çıktı. Dr D’Adamo’ ya göre bu kan grubunun atalarımızın modern zamanlara ayak uydurmasını sağladı. Bunun anlamı AB kan grubunun hem A grubunun hem de B grubunun tükettiklerine uyum sağlayabildikleri anlamına gelir.


ÖYLEYSE KAN GRUPLARINA ÖNERİLEN VE ÖNERİLMEYEN BESİNLERE BİR GÖZ ATALIM


O Kan Grubu Diyeti


Kan Grubuna Göre Zayıflamakİngiltere’de en yaygın olan kan grubudur. Dr D’Adamo sindirim sistemimizin eski zamanların yansımasını koruduğunu düşünüyor ve böylece 0 kan grubunun avcı-toplayıcı tarzı beslenmeye devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Başka bir deyişle et ve balık içeren yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı ancak süt ürünleri, buğday veya tahılların onlara iyi gelmeyeceği görüşündedir.


Bu öneri kulağa biraz tanıdık geliyor tıpkı Atkins diyetinde önerilen yüksek protein, düşük karbonhidratlı diyetin başka bir versiyonu gibi.


Tüketebileceğiniz besinler zeytinyağı, et ve balığı serbestçe içeriyor.


Ilımlı olarak tüketecekleriniz arasında ise yumurta, kabuklu yemişler, tohumlar, bazı sebze ve meyveler gelmekte.


Ve uzak durmanız gerekenlerse süt ürünleri, fasulye, tahıl, ekmek, makarna ve pirinç.


Ancak tıpkı avcı toplayıcı atalarımızın yaptıkları gibi bolca hareket etmenizi sağlayacak aerobik ve koşma gibi temposu yüksek egzersizler ile gıda alımınızı tamamlamanız gerekiyor yoksa o miktarda yüksek doymuş yağ alımı biyokimyasal tablonuzu altüst edebilir.


A Kan Grubu Diyeti


İngiltere’de ikinci olarak en sık görülen kan grubudur. Sindirim sistemimiz bu sefer yerleşik düzene geçmiş olan atalarımızın yaptıklarının yansımasını hatırlayarak tarımsal yaşamın getirisi olan daha çok tahıl ve sebze ancak çok az et tüketeceklerdir.


Yani A kan grubunun vejeteryan tipi beslenmeyi benimseyip yine süt ve ürünlerinden sakınması gerekecekti.


Bunun anlamı kabuklu yemişler, tohumlar, fasulye, tahıl, makarna, pirinç, meyve ve sebzelerin beslenme listenizde yer alması gerektiği anlamına geliyordu.


Bu arada yoga ve golf gibi sakinleştirici egzersizler bu kan grubu için en uygun olan egzersizler olacaktı.


B Kan Grubu Diyeti


Sadece her 10 kişiden 1 ‘i bu kan grubunun taşıyıcılarındandır. En az diyet kısıtlaması olan bir kan grubudur. B tipi atalarımız gezmeyi keşfetmeye meraklı olduğu için gıdaların her türüne ulaşmayı başardı tabi DOĞAL olanları NE ŞANS J


Çok az sayıda gıdalardan kaçınmaları gereklidir ve buda sağlıklı olabilmeniz için yapmanız gerekenlere en yakın olanıdır.


Yani ÇEŞİTLİ VE DENGELİ BESLENMEK.


Sakınılması gereken tek besin kaynakları işlenmiş ürünlerdir.


Kabuklu yemişler ve tohumlar önerilmez ancak küçük miktarlarda karbonhidrattan zengin besinlere beslenme düzeninde yer verebilmektedirler. Konu egzersize geldiğinde ise yürüyüş, tenis, yüzme gibi düşünme zekâmıza yer verdiğimiz egzersizler önerilmektedir.


Sonuçta önemli kararlar almadan önce açık havada yapılan yürüyüşler her zaman işe yarar J


AB Kan Grubu Diyeti


En sevdiğim kan grubu genel alıcı sınırlı verici bu kan grubunu taşımaktan mutluyum. Bu az rastlanan kan grubu A ve B kan gruplarına önerilen tüm besinlerin bir kombinasyonunu tüketebilir. B grubuna birçok yiyecekler serbest bırakılırken A kan grubuna vejeteryan tipi beslenmenin önerilmesi aklınızı karıştırmış olabilir.


Bu nedenle AB grubu için öneriler vejeteryan ağırlıklı beslenirken çoğu zaman et, balık, süt ve ürünleri ile birlikte beslenmesi önerilmiştir.


Egzersiz konusuna gelindiğinde de öneriler orta şiddetteki egzersizler ile sakinleştirici etkiye sahip egzersizlerin bir kombinasyonunu içermelidir.


UZMAN GÖRÜŞÜNE GELİNCE


Uzmanların genel görüşü bu düşüncelerin bir dayanak noktası olmadığı ve kan gruplarımız ile tükettiğimiz diyet arasında bir bağlantının olmadığıdır. Zaten makaleler arasında gezindiğimde de;


Genel olarak rastladıklarım bağırsak dengemizin özellikle diyet gibi çevresel faktörlerden fazlasıyla etkilendiği ve bağırsak sağlığımızın ana belirleyicileri bağırsaklarımızda yaşayan yararlı ve zararlı konakçıların dengesinin belirlediğidir.


Ancak kan gruplarımızda bağırsak floramızın temelde ana belirleyicileridir. Bunun dışında O(-) ve A(+) kan gruplarının diyabete daha yatkın oldukları saptanmıştır. O kan grubunun Helicobacter pylori bakterisine maruz kalma durumuna da daha yatkındır.


Bunun yanı sıra Orta Doğu ve Asya’da ortaya çıkan A grubu tarımın başlamasından sonra gelişti bu nedenle mide asit salgılarının eti sindirmeye 0 kan grubundan daha az etkin olduğu gösterilmiştir.


Sonuç olarak bu beslenme tavsiyelerini size önerecek (savunacak) nitelikli bir beslenme uzmanı bulamazsınız. Sonuçta A yada 0 kan grubuna yapılması önerilen besin kısıtlamaları büyük sorunları yol açabilir. Bana kalırsa günümüzün teknolojisi ışığında besin intolerans testlerini yaptırıp ona nazaran hayatınızda bir takım kısıtlamalara gitmeniz en sağlıklı, mantıklı ve sağlığınıza katkısı olacak olan seçeneğiniz olacaktır. Sonuçta dikkate almanız gereken ortaya atılanların ne kadar bilimsel gerçeklik ile desteklendiğidir.


Sağlığınıza dikkat etmeniz dileğiyle.

Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum