Open top menu
15 Temmuz 2013 Pazartesi

Uzmanlar, anne ve babaların çocukları ile birlikte kitap okumaya zaman ayırmaları gerektiğini vurguluyorlar. Ebeveyn ile çocuk arasındaki iletişimin, çocuğun okuma alışkanlığı kazanmasında ve okumasını geliştirmesinde büyük önemi var. Aşağıdaki önerileri deneyerek, okumayı çocuğunuz ve kendiniz için eğlenceli hale getirebilirsiniz.





Beş-parmak kuralını uygulayarak okuyacağı kitabı seçin



Seçtiğiniz bir kitabın orta sayfasını açıp, çocuğunuzdan okumasını isteyin. Bilmediği ve okumakta zorlandığı bir kelimeye rastladığında parmak kaldırsın. Eğer sayfa bitene kadar beş ya da daha fazla parmak kaldırdıysa, o kitap onun için zor demektir. Daha kolay bir kitap seçin. Eğer hiç parmak kaldırmadıysa, kitap kolay demektir. O kitabı, hızlı okuma çalışmaları için kullanın.





Yeni bir kelimeyle baş etmek için ses stratejilerini deneyin



Çocuğunuzdan bilmediği kelimeyi okumaya çalışmasını isteyin. Harflerin çıkardığı sesleri ve kelime içerisindeki heceleri okutun. Heceleri birleştirerek, kelimeyi doğru okuyup okumadığına bakın. Çocuğunuza ilk önce 've', 'ama' gibi bağlaçları ve kök kelimeleri öğretin. Bunları öğrendikten sonra, bu kelimelerle üretilen diğer sözcükleri öğrenmesi daha kolay olacaktır.





Çocuğunuzun bilmediği kelimeleri öğrenmesi için okuduğu hikâyeyi kullanın



Çocuğunuz bilmediği bir kelimeye takıldığında, okuduğu hikâye içinde hangi kelimenin ya da fikrin anlamlı olacağını sorun. Çocuğunuza yeni kelimeleri tahmin edip, doğru okuyabilmesi için kitabın resimlerine ve başlıklarına bakma ve buralardan kelimeyi tahmin etme yollarını gösterin.





Çocuğunuzu okurken destekleyin ve cesaretlendirin



Bilmediği kelimeleri kendisinin bulması için onu cesaretlendirin ama çok zorlanıyorsa, okumadan soğumaması için kelimenin ne olduğunu ona siz söyleyin. Çocuğunuz bir hikayeyi okuyup bitirdiğinde, siz alıp yüksek sesle ona okuyun. Hikâyeyi kesintisiz olarak dinlemek, onu motive edecektir.





İyi bir rol modeli olun



Çocuğunuzun sizi kitap okurken görmesini ve izlemesini sağlayın. Ona iyi bir kitabı okumanın sizi nasıl eğlendirdiğini anlatın.





Okumaya öncelik gösterin



Çocuğunuzla birlikte yatmadan önce 10 dakika ya da hafta sonu 1 saat kitap okumayı öncelik listenize koyun ve alışkanlık haline getirin.





Okumak için doğru bir atmosfer yaratın



Çocuğunuzu okurken dinlemek için, sessiz ve rahat bir yer bulun. Doğru bir ortamda bulunmak, ikinizin de dikkatinin tamamen okumaya yönelmesi açısından önemli.





Okumayı eğlence haline getirin



Büyük ihtimalle, sessizce bir köşeye kıvrılıp kitap okumak çocuğunuzun favorileri arasında değildir. Okumayı onun için cezbedici hale getirmeye çalışın. Okuduğunuz hikâyeyi tiyatrosallaştırın. Hikâyedeki karakterleri beraber seslendirin.

Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum