Korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen çiftlerin bir yıl içerisinde gebelik elde edememesidir. Kısırlığın yarısında erkeklerde diğer yarısında da kadınlarda bir sorun bulunur. Bazen hem erkekte hem kadında sorun olabilir.
Kadında tüpler zarar görmüş, yumurtalıklar düzenli çalışmıyor, rahim ağzına bağlı nedenler erkek tohum hücresinin rahim içerisine geçmesi engelleniyor; rahimde yapısal bozukluklar, yapışıklıklar ve urlar olabilir.Ayrıca yumurtlamayı ve döllenmiş yumurtanın anne rahmine yerleşmesini engelleyebilir. 35 yaşından sonra kadın yumurtalıklarındaki yumurtaların yaşlanması gibi nedenlerden dolayı gebelik oluşmaz.
Erkekteyse en sık rastlananı erkek tohum hücresinin yeterince üretilememesidir.Hormonal bozukluklar,ileri yaşta geçirilmiş kabakulak, tohum kanalı enfeksiyonu travmaya ve ameliyata bağlı oluşan tıkanıklıklar gibi nedenlere bağlı olabilir.
Ne Yapılmalıdır?
Her yeni evli çiftten biri çocuk sahibi olmakta zorluk çekebilir. Bu durumda çiftler suçluluk, kızgınlık ve umutsuzluk hissedebilir. Çocuğu olmayan çiftler,kısırlık ve tedavisi alanında uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdır.
Kısırlık hem kadın hem de erkek eşe bağlı olabileceği için ilk görüşmede mutlaka çiftlerin ikisi birden bulunmalıdır. % 5-10 vakada kısırlığın nedeni tespit edilemez. Tıbbi incelemeler yapıldıktan ve kısırlığın nedeni anlaşıldıktan sonra yeni gelişen tedavi yöntemleri ile çiftlerin birçoğu sağlıklı çocuk sahibi olabilmektedirler.
Erkekte tohum hücreleriyle ilgili ciddi sorunların bulunduğu durumlarda , eğer kadının yaşı da ileriyse, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezlerine Tüp Bebek ve benzeri uygulamalar için müracaat edilmelidir.
0 yorum