Open top menu
16 Aralık 2012 Pazar

İnternet, kitap maliyeti ve dağıtımında da devrim yarattı. Cep telefonundan tablete, hatta televizyona kadar her yerde kullanılabilen e-kitaplar okumayı teşvik ediyor


Elektronik kitap yolculuğu Türkiye'de umut vaad ediyor. E-kitap okuyucularının sayısı artarken cep telefonu ve tabletler de kitap okumaya hazır hale geldi. Ancak kitap ve yayınevi sayısı henüz pazardaki bu hızlı büyümeye hazır değil. Pusula ve Idefix gibi öncü e-kitap firmaları elektronik kitap sayısının artmasını sağlıyor. TTNet, Turkcell, Vodafone gibi operatörler oyuna girdikçe gelirin artması yayınevi ve eser sahiplerini de heyecanlandırıyor. Samsung ve Nokia başta olmak üzere cihaz üreticileri de e-kitap market hazırlayan uygulama geliştiricilerle yerel içeriğin artışına destek oluyor.


Görünen o ki dijital müzikte olduğu gibi elektronik kitapta da yayınevleri yeni dönem okuruyla tanışıp eserlerini geleceğe taşımak için piyasaya ayak uydurmakta zorlanmayacak. Piyasa e-kitabı tehdit değil, fırsat olarak görmeye başladı bile. Ancak hâlâ bu devrime çekinerek bakanlar da yok değil. Amazon gibi e-ticaret devlerini e-kitap dostu haline getiren bu müthiş pazarın sunduğu fırsat küçünsenmeyecek düzeyde.İşini bilen yayınevleri korsan kitapla mücadele etmek için bu alana girmenin kaçınılmaz olduğu bilinciyle kolları sıvamış durumda.


Maliyet Düşüyor

Samsung, elektronik kitap konusunda ilk hazırlık yapan cep telefonu üreticisi. Her mobil işletim sistemi kendi e-kitap mağazasını açınca rekabet daha da hızlı büyüdü. Her şeyden önce bu teknoloji tüketici için ciddi bir fiyat avantajı oluşturuyor. Ancak içerik üretimi konusunda en büyük engel ise vergi.


E-Kitap Vergisi Yüksek

Fatih Projesi konuşulurken yüzde 18'lik e-kitap vergisi düşündürücü. İdefix Genel Müdürü Mehmet İnhan,"Bir müşterimiz idefix. com'da satılan basılı bir kitabı yüzde 8'lik vergiyle alırken, aynı kitabı internette okumak isterse vergi oranı yüzde 18'e fırlıyor" diye konuştu.


Telif Hakkı Sorun Olmayacak

Telif hakkı olan kitapların satışını yapan siteler bu kitapları şifreliyor ve satışını gerçekleştiriyor. Telif hakları konusunda yayıncılar birliğinin ve yayınevlerinin de ciddi bir çalışması söz konusu. E-kitaba destek veren yayınevleri var ve sayıları da gitgide çoğalıyor.//sabah,timur sırt

Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum