Open top menu
7 Aralık 2012 Cuma

Sevgi ve saygı iletişimi kurmaya çalışırken, çocuğunuzun size karşı hissettiği duygular yönünde karşılık vereceğini unutmamalısınız. Eğer çocuğunuza beslediğiniz duygular arasında saygı ve sevgi varsa,çocuklarınızdan itaatkâr ve sevgi dolu tepkiler alırsınız. Fakat arada saygı yoksa alacağınız tepkilerin asice ve saygısız olacağında hiçbir şekilde şüphe duymayın. Bu yüzden ebeveynlerin kendilerini saygı ve sevgi yaratacak bir şekilde ortaya koymaları şarttır. Saygı olmaksızın gerçek birlik sağlanması mümkün değildir. Çocuklarınızın size saygı göstermesi sizin onlara ve eşinize gösterdiğiniz saygıyla ilişkilidir.


Eşler arası saygısızlık çocuklar için ne ifade eder?


Saygıyı ve aile birliğini bozup ortadan kaldıran şeylerden birisi eşlerin birbirine karşı takındıkları kötüleyici ve küçük düşürücü tavırlardır. Eşinizi tembel, ahlaksız, sorumsuz, aptal gibi sözcüklerle nitelendirmeniz, çocuğun kendisini tamamen güvensiz hissetmesine yol açar. Çünkü ailenin dağılabileceğinden ve bir şekilde bundan kendisinin de suçunun olduğundan korkar. Bu tip aşağılamalar çocuğun anne babasına karşı şüphe duymasına, içkili, aptal vb. bir ebeveynle ne dereceye kadar güvende olduğunu düşünmesine yol açar.


Çocuklarına verdikleri sözleri tutmayan, evde ya da toplulukta birbirine bağıran, birbirine karşı saygısızca ve küçümseyici tavırlarla davranan ebeveynler, çocuklarının kendilerine duymakta olduğu saygıyı ortadan kaldırırlar, yıkarlar. Bu durumlarda disiplin ve itaat ortadan kalkar. Tüm bunların yanı sıra çocuğun kafası tamamen karışacaktır. O sizi ebeveynleri olarak seviyordur; fakat arada saygı olmadan onun sizi gerçekten beğenip sevmesi mümkün değildir. Dolayısıyla çocuk, hissi bir ikileme düşer.


Ebeveynler birbirlerinin kararlarına saygılı olmalıdır.


Eğer bir çocuk ebeveynlerinden birinin reddettiği isteğini öteki ebeveynine götürür ve olumlu bir karşılık alırsa, sonuçlar yıkıcı olur. İkinci ebeveyn diğer ebeveynin bu isteği reddettiğini ister bilsin ister bilmesin,sonuçlar her durumda kötüdür. Çocuk, ebeveynlerden herhangi birisine yaklaşarak herhangi bir şeyi yapmak için izin istese, ona sorulacak ilk soru,


“Annene ya da babana bu konuyu açtın mı, sordun mu?” olmalıdır. Eğer bu soruya alınan yanıt olumsuzsa ve bu isteğin uygunluğu konusunda aklınızda bir soru ya da şüphe varsa çocuğunuza: “Bunu aramızda bir konuşalım, sonra sana haber veririz” diyebilirsiniz.Eğer çocuk diğer ebeveynle konuşmuşsa ve çocuğun kişisel güvenliği tehlikedeyse, her iki ebeveynin de karardan haberi olmalıdır.


Takım çalışması


Eski bir deyimi hatırlayın; ‘Kurtardığınız aile sizin olacaktır’. Olumlu çocukların yetiştirilmesi tamamen bir takım çalışması gerektirir. Bu ne kadının görevi ne de erkeğin görevidir. Fakat her iki eşin çalışmakta olduğu ailelerde, erkekler yemek hazırlamanın, mutfağı temizlemenin, çocukların ödevleriyle ilgilenmenin çocuklarını yatağa yatırmanın tamamen kadının ve annenin yapması gereken bir iş olduğu izlenimine odaklanmışlardır.


Çoğu evde temel sorumluluk kadınlardadır: tüm üzüntüler, sorunlar, planlar, yönetim ve yapılacak bütün şeyler onların sorumluluklarıdır. Kaç erkek bu olayın önemini eşlerini kaybetmeden anlıyor? İçinizden kaçınız kadınları gerçekten görüp duyabiliyorsunuz? Akşam yataklarınıza ne kadar sıklıkta eşinizin sevgisini hissetmenin yanı sıra onun sırtında ne büyük bir yük taşıyor olduğunun farkına vararak giriyorsunuz?


İletişim kurun


Olumlu çocuk yetiştirme konusunda uygulanabilecek gerçekten kolay metotların ve basamakların bulunmadığı; fakat bu konuda uyulması zorunlu olan birçok şey olduğu tartışılmazdır. Bunların arasında en önemli olanı anne ve babanın arasındaki iletişimdir. Eğer çocuk anne ve babanın birbirlerine çok az saygı ve anlayış gösterdiği, birbirleriyle sık sık sözlü ya da fiziksel tartışmalara girdiği bir ortamda büyürse, evliliğin bir savaş yeri olduğuna, ailenin sevinç verici ve eğlendirici bir kurum olmaktan ziyade idare edilmesi gereken ve hatta mümkün olduğunca erken terk edilmesi gereken bir şey olduğuna tüm kalbiyle inanacaktır.


Olumlu çocuk yetiştirme konusunda uygulanabilecek gerçekten kolay metotların ve basamakların bulunmadığı; fakat bu konuda uyulması zorunlu olan birçok şey olduğu tartışılmazdır.

Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum