Open top menu
15 Aralık 2012 Cumartesi

CYBE  cinsel ilişki ile hasta veya mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı kişiye bulaşan hastalıklardır. Cinsel yolla bulaşma sadece hazneden yapılan cinsel ilişkiyle değil yakın beden teması, öpüşme, anal ilişki(makattan),oral seks (ağız ile) ile gerçekleşen cinsel temasla da gerçekleşebilir. Erkekte meni, kadında hazne sıvısı mikrobu taşır.


Cinsel ilişki sırasında meninin,hazne, makat veya ağız ile teması enfeksiyonun bulaşmasına neden olur.Hazne sıvısının kamış ya da ağızla teması bulaşmaya neden olur.


Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların önemi; Cinsel aktivite içerisinde olan herkes CYBE karşı risk altındadır.Dünya genelinde her gün ortalama 1 milyon yeni CYBE vakası ortaya çıkmaktadır.Yılda 1 milyondan fazla AIDS / HIV enfeksiyonu görülmektedir. Vakaların 1/3 ü 25 yaş altındadır. İnsanlar  bu enfeksiyonları gizlemeye çalışırlar. Hastalığa bağlı ortaya çıkan istenmeyen sağlık sorunları sık görülür ve tehlikelidir.


Tedavi edilmediği taktirde; erkekte ve kadında kısırlığa yola açabilir, AIDS e yakalanma riski artar, rahim ağzı kanseri riski artar, kadında hastalıklara ve anne ölümlerine neden olur, yeni doğan bebekte kalıcı sakatlıklara neden olur.Sosyal sorunlar ortaya çıkarabilir.


Cinsel yolla bulaşan Enfeksiyonlar için risk grupları; seks işçileri, seks işçilerinin müşterileri, cinsel ilişkide bulunduğu kadın /erkek sayısı çok olanlar, cinsel ilişkide bulunduğu eşin başka kişilerle de cinsel ilişkisi olduğu bireyler, kendinde veya cinsel eşinde CYBE öyküsü olanlar, alkol-uyuşturucu kullananlar risk altındadır.


Çoğu hastada şikayet ortaya çıkmayabilir. Bununla birlikte en sık karşılaşılan şikayet ve belirtiler; sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı ve yanma, kamıştan veya hazneden renkli ve kötü kokulu akıntı, cinsel birleşme sırasında üreme organlarında ağrı, erkekte kamış yüzeyinde kadında haznede ve çevresinde ağrılı yaralar,siğiller ve uçuğa benzer döküntüler, makat veya dış üreme organları bölgesinde abseler, kasıklarda şişlikler, üreme organlarında kaşıntı, alt karın bölgesinde ve hayalarda ağrı, kadınlarda nedeni bilinmeyen düşükler sık ölü doğumlar gibi belirtiler olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum