Open top menu
13 Aralık 2012 Perşembe

Cinsel ağrılar iki şekilde görülmektedir:


a) Vaginismus


Vajinismus, DSMIV'teki tanımına göre "Vajinanın dış üçte birindeki kaslarda koitusu engelleyecek bir biçimde, yineleyici bir biçimde ya da sürekli olarak istem dışı spazmın olması"dır.


Vajinismus, diğer ülkelerle kıyaslandığında ülkemizde tedavisi için en çok başvurulan kadın cinsel işlev bozukluğudur.Cinsel birleşmeye yönelik ilk denemede ortaya çıktığı için primer bir cinsel sorundur. İlk denemesinde vajinismus sorunu ile karşılaşan kadın normalde tüm cinsel aktivitelere katılabilmesine rağmen cinsel birleşme aşamasına geldiğinde oluşan kasılmalar birleşmeyi engellemektedir.


Genellikle "ilk gece korkusu", cinsel alandaki bilgisizlik, kadının cinsel organları hakkındaki olumsuz ve yanlış düşüncelerinin varlığı bu sorunun ortaya çıkmasındaki önemli faktörlerdendir. Bu sorunu olan kadınlar menstruasyon döneminde tampon kullanamamakta, doğum yapmaktan korkmakta ve jinekolojik muayeneye izin vermemektedirler.


Nadiren sekonder oluşan vajinismus,özellikle cinsel travmalar, eşe karşı olumsuz duygular,vajinal enfeksiyonlar ve genital bölgeye yönelik cerrahi müdahaleler sonucunda görülmektedir.Vajinal penetrasyonun acıya veya ağrıya neden olacağı düşüncesiyle kasılmaların oluşması sonucu cinsel birleşme engellenmektedir.


Vajinismus problemi olan kadın suçluluk ve utanç duymakta, kadın olarak kendini eksik hissetmektedir.Defalarca yaşanan başarısız deneyimler sonucu çiftler, cinsel yaşamdan uzaklaşıp yaşamın diğer alanlarında mutluluğu yakalamaya çalışırken, bazı çiftlerin çözümlenemeyen bu problem nedeniyle,cinsellik dışındaki ilişkileri de bozulmaktadır.


Ülkemizde, bazı bölgelerdeki, geleneksel yapının varlığı, vajinismus sorununun çok trajedik bir şekilde yaşanmasına neden olur. Halâ ilk gecenin kabusa dönmesini sağlayacak "kanlı çarşaf" baskısı, çarşafın gösterilemediği durumlarda işin içine ailelerin girmesi ve gelinin "kızlığından", damadın "erkekliğinden"şüphelenilmesi, olayların kızlık muayenesi yaptırılmasına, boşanmaya, fiziksel şiddete, hatta tecavüze kadar gitmesi yaşanabilecek en travmatik sonuçlardandır.


Genellikle, seks terapilerinden en iyi sonucu alabilen vajinismus sorunu olan kişiler, tedavi için doğru adres bulmakta zorlanmakta ve bu sorunla birlikte yaşamayı öğrenmeye çalışmaktadırlar. Bu tür çiftlerin bir bölümü de infertilite kliniklerine başvurup, çocuk sahibi oldukları takdirde sorunun çözüleceğine inanırlar.Vajinismus sorunu olan kadına, bilgisizlik sonucu önerildiği gibi, alkol veya psikotrop ilaç kullanılarak, lokal anestezik uygulayarak, himenektomi gibi müdahaleler yaparak cinsel birleşmenin sağlanması söz konusu değildir.


Bu tarz önerilerle çiftin her defasında ümitlenmesi ve her defasında tekrar tekrar hayal kırıklığı yaşaması kaçınılmazdır. Ayrıca, tedavisi geciktirilmiş vajinismus sorunu zamanla diğer eşte de erken boşalma ve cinsel isteksizlik gibi cinsel sorunun oluşmasına veya sadakatsizliğe neden olmaktadır.


Vajinismus eğer başka evlilik içi sorunlarla komplike olmamışsa, tedaviye en iyi cevap veren cinsel sorundur. Genel olarak, cinsel işlev bozuklukları tedavisinde verilen cinsel eğitimle birlikte kişinin cinsellikle ilgili tutum ve düşünceleri üzerinde çalışılır. Daha sonra aşamalı olarak vajenin genişletilmesi ve yine aşamalı olarak koitus egzersizleri önerilir.


b) Disparoni


Erkeklere göre kadınlarda daha fazla karşılaşılan disparoni DSMIV'e göre cinsel ilişkiye, yineleyici bir biçimde ya da sürekli olarak genital ağrının eşlik etmesi şeklinde tanımlanır.


Genital bölgedeki ağrının nedeni farklı olacağından ağrının tam olarak nerede olduğunun bilinmesi önemlidir.Vajinal girişteki rahatsızlık genelde Bartholini kisti, yetersiz uyarılma ve lubrikasyon eksikliğinden olurken,hormondaki değişimin sonucu da lubrikasyon azlığıdır. Yetersiz lubrikasyona rağmen cinsel birleşmenin olması vajina duvarlarında irritasyona ve enfeksiyona neden olmaktadır.


Cinsel birleşme sırasında daha derinlerde yaşanan ağrı yumurtalık ve rahimden kaynaklanır, aynı zamanda kadının menstrüasyon döneminde de ağrı hissedilebilir. Derinlerdeki ağrı vajinal ve pelvik enfeksiyon veya endometriozis,jinekolojik operasyonlar ve kanser tedavisi nedeniyle olmakta, cinsel birleşmenin devam etmesi sonucu ağrının şiddeti artmaktadır.


Cinsel ilişki ve ilişkiye yönelik olumsuz, korkutucu bilgiler ve düşünceler cinsel yaşamı olumsuz etkilediği gibi disparoninin oluşmasında da psikolojik bir etken olmaktadır.


Cinsel ilişkide ağrının sürekli yaşanıyor olması cinsel istek azlığının, uyarılma ve orgazm problemlerinin yaşanmasına neden olmaktadır. Sonuçta, bazen cinsel yaşamdan tamamen uzaklaşma söz konusu olabilir.


Disparoni tedavisinde, sorunu olan kişiye gerekli görülen tıbbi müdahale yanı sıra cinsel terapi de uygulanır.Cinsel bilgilendirme ile birlikte,yeteri kadar lubrikasyonu sağlayabileceği, böylece cinsel birleşme sırasındaki ağrının mümkün olduğu kadar azaltılabileceği teknikler öğretilir.

Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum