Open top menu
15 Aralık 2012 Cumartesi

Cinsellik  bizim insan olarak ne olduğumuzun bir ifadesidir. Üremeyi, cinsel zevk almayı ve vermeyi içerir. Cinsellik tamamen duyuya dayalı bir deneyimdir ve yalnızca cinsel organları değil tüm bedeni ve aklı içerir.


Cinsel sağlık bir kişinin Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, istenmeyen gebelikler, zorlama, şiddet ve ayrımcılık riskinden bağımsız olarak cinselliğini ifade etmesi yeteneğidir. Cinselliğin ifadesi, cinsel ilişkilerde karşılıklı saygıya dayalı bilgilendirilmiş, eğlenceli ve güvenli bir cinsel yaşama sahip olmaktır. Olumlu bir şekilde zenginleştiricidir, zevk içerir ve kararlılığı, iletişimi ve ilişkileri geliştirir.


Cinsel yakınlık yalnızca cinsel ilişkide bulunmak demek değildir. Öpüşmek, dokunmak, sohbet etmek, sarılmak, okşamak, masaj yapmak, erotik öyküler okumak ya da şakalar yapmak, aşk, karşılıklı beğenme, birlikte olmaktan mutlu olma ve bu konuda hayaller kurma, yalnızca bakışma bile cinsel yakınlık ya da cinsel bir yaşantı anlamına gelir.


En önemli cinsel organ beyindir. Beyin, bizim bütün cinsel tepkilerimizi kontrol eder, seks (cinsellik) hormonlarımızı yönetir ve cinsel fanteziler kurmamızı sağlar. Bedenin belli bölgelerinde, deride yüksek yoğunlukta bulunan sinirler, bu bölgeleri oldukça duyarlı ve uyarılmaya hazır hale getirmekte, cinsel uyarılma ve hazzın oluşmasını sağlamaktadır.


Bu bölgelere erojen bölgeler denmektedir. Erojen (cinsel isteği artıran) bölgeler kişiye özel olup, vücudun herhangi bir bölgesi erojen olabilir. Boyun, kulak memesi, ağız, dudaklar, meme başları, genital organlar kalçalar, anüs, dizlerin, parmakların ve topukların arka kısımları ortak erojen bölgeler olarak tanımlanmaktadır.


Kalp atışı ve kan basıncı artar, vücut kasları gergindir, cinsel kızarma (derinin üzerindeki kızarıklık) olur,meme başları dikleşir,  istemsiz ve istemli kaslar kasılır. Uyarılan kişi sakinliğini yitirme duygusu yaşar.


Hazne uzar ve genişler, klitoris(bızır) şişer ve büyür, memeler büyür, labialar şişer ve ayrılır, vajina ıslanır ve koyulaşır,  rahim az yukarı  kalkar. Haznenin ıslanması seks isteğinin temel göstergesidir.


Not: Kadınlar genellikle bu evreye erkeklerden daha geç ulaşırlar.Peniste sertleşme olur,torba kalınlaşır, ve yumurtalıklar vücuda yaklaşacak şekilde yükselir. Penisin sertleşmesi cinsel heyecanın temel göstergesidir.


Not: Erkekler bu evreye kadınlardan daha çabuk ulaşırlar.


Plato (Süre:  30 saniye ile 3 dakika arası)


Solunum hızı, kalp atış hızı ve kan basıncı daha da artar, cinsel deri kızarması artar ve kas gerginliği artar.Orgazmın yaklaşmakta olduğu hissi uyanır.


Klitoris(bızır) geri çekilir, bezleri ıslanır ve meme başları çevresindeki areola büyür, labia şişmeye devam eder ve rengi koyulaşır, rahim karın içinde iyice yükseğe çıkar ve “orgazmik platform” oluşur (vajinanın alt kısmı şişer, daralır ve sıkılaşır)


Sertleşmiş penis koyulaşır, penisin başı daha belirgin hale gelir.  Bezler boşalma öncesi sıvıları salgılar ve testisler vücuda doğru yaklaşır.


Kalp atış hızı, solunum hızı ve kan basıncı tepe noktasına ulaşır, cinsel deri kızarması tüm vücuda yayılır,ve kas kontrolü kaybolur (spazmlar).Uterus, vajina, anüs,ve pelvik kaslar 5 ila 12 kere 0.8-1 saniyelik aralıklarla kasılır.


Not: Kadınlar orgazm olup yeniden plato evresine dönüp, sonra yeniden bir orgazm yaşayabilirler (çoklu orgazm).Boşalma  sırasında (Prostat bezlerindeki boşalma yolunun kasılmaları meninin üretra ve penisten dışarı atılmasına neden olur) üretra, anüs ve pelvik kaslar 0.8- 1 saniyelik aralıklarla  3 ila 6 kere kasılır.


Çözülme


(Süre: büyük ölçüde değişiklik gösterir) Kalp atış hızı ve kan basıncı önce normalin altına düşer, kısa bir süre sonra normale döner; tüm beden, avuç içleri ve ayak tabanları terler; kas gerginliği kaybolur, rahatlama ve uyuşukluk artar.


Kan damarları genişler ve damarların kanla dolması azalır; memeler ve areola küçülür; meme başları ereksiyonu nu kaybeder; klitoris uyarılma öncesi durumuna geri döner ve biraz küçülür; labia normal büyüklüğüne, konumuna ve rengine geri döner; vajinanın rengi açılır ve gevşer; serviks meninin uterusa girmesini kolaylaştırmak için açılır—orgazmdan  20–30 dakika sonra kapanır; ve uterus üst vajina seviyesine iner (penil-vajinal birleşme sırasında erkeğin orgazm olmasından sonraki konumu).Meme başları gevşer, penisin rengi açılır, penis yumuşar ve küçülür; skrotum(torbalar) gevşer,  testisler vücuttan uzaklaşır aşağı doğru iner.  Birkaç faktöre bağlı olarak  (yaşı da dahil), ereksiyonun tam sağlanamadığı erkeklerde bu süre 5 dakika ile 24 saat arasıdır.









Notlar:


  • Cinsel memnuniyet için penetrasyon (birleşme) şart değildir. Penetrasyon gerçekleşmeden cinsel uyarılma ve orgazm yaşanabilir.

  • Cinsel tepki döngüsünün beş aşamasının da tamamlanması cinsel tatmin için şart değildir.

  • Orgazm kişiden kişiye ve bir cinsel birleşmeden diğerine değişiklik gösterebilir. Bazıları yoğun spazmlar (kasılmalar) ve bilinç kaybı yaşayabilirken, bazıları hafif ya da belli belirsiz bir rahatlama yaşayabilir.








Cinsel istek kaybına yol açabilen hastalıklar


  • Cinsel birleşmede acıya neden olan jinekolojik bozukluklar

  • Cinsel birleşmede acıya neden  olan obstetrik bozukluklar

  • Cinsel birleşmede acıya neden olan ürolojik bozukluklar

  • Alkol ve madde bağımlılığı

  • Sigara

  • Stres ve kronik endişe

  • Endokrin bozukluklar

  • Nörolojik bozukluklar

  • Psikiyatrik bozukluklar

  • Depresyon

  • Yorgunluk

Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum