Open top menu
17 Aralık 2011 Cumartesi

Çocuğa üreme ile ilgili olarak anlayabileceği bilgiler verilmesi önemli bir cinsel eğitim konusudur.Çocuklar için bebeğin nasıl dünyaya geldiği çok merak uyandıran bir konudur. Çocuklara canlıların nasıl dünyaya geldiklerini açıklayan (yumurtadan veya memeli doğumu) bilgiler verilmelidir. Anne baba güvenilir ve içten bir biçimde davranırsa çocukta anne babasıyla ilişkisini güven ve içtenlik üzerine kuracaktır.


Çocuklar 4-6 yaşları arasında bebeklerin nereden geldiğini ve doğum ile ilgili konuları merak ederler. Bir komşunun veya annenin hamileliği ve yeni bir bebeğin dünyaya gelişi ilgisini çeker.


Genellikle 3 yaşından itibaren, çocuklar cinsellikle ilgili sorular sormaya başlarlar. Doktorculuk ve evcilik gibi oyunlar, bu konudaki meraklarını belli eder. Türk toplumuna, bu tip konuların konuşulması tabu gibidir. Çocukların sorduğu sorular geçiştirilir; belirgin bir cinsiyet ayrımcılığı yapılır. Çocuklar biraz daha büyüdüklerinde, 3-4 yaşlarındayken, bebeklerin nereden geldiklerini merak ederler. Aile  yine bu tür soruları geçiştirmeye çalışır. Çünkü nasıl cevap vereceklerini bilememektedirler (Bilgin vd., 2005: 139).


Okul çağı çocuğunun cinsellikle ilgili soruları, yasaklama ve cezalandırma gibi yöntemlere başvurmaksızın yanıtlanmalıdır. Genel olarak bu dönemdeki çocuklar


döllenme,


bebeğin doğumu ve gelişimi,


ergenlik belirtileri kadın ve erkek üreme organlarının adları ve


evliliğin anlamı gibi konularda bilgilendirilmek istenmektedirler(Bilgin vd., 2005: 139).


Annenin doğumdaki tutumu da bu etkenler içinde sayılmalıdır. Kadın olmaktan kıvanç duyuyor mu? Dünyaya getirdiği bu varlığı, kadınlığını kanıtlayan bir can olarak mı görüyor? Yoksa doğumu sancılı bir uğursuzluk, zayıf cinsin bir özelliği olarak mı nitelendiriyor? Bunun gibi, doğumda kocasının yanında olmasını istemesi, çocuğun yaşamına onun da katıldığını açıklamaz mı ? Bazen de utanç nedeniyle yalnız kalmayı yeğler.
Annenin çocuğunu emzirmek istemesi ya da bunu reddetmesi, cinsellik konusunda tutumunu belirler. Çocuğunu beslemek fikri onda içgüdüsel bir duraksama yaratabilir ya da vücudunun bozulacağından kaygılanır. Böylece çocuk ana babanın gözünde ilk günden, belki de daha önceden bir cinsellik simgesi kazanır (Pernoud, 1977: 58-59).

Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum