Open top menu
16 Aralık 2011 Cuma

Cinsel sağlık, cinselliğin fiziksel, duygusal, sosyal ve entelektüel yönlerinin kişiliği, iletişimi ve sevgiyi geliştirecek yönde bütünleşmesidir. Üreme sağlığı, insanların doyurucu ve güvenli bir cinsel yaşama ve üreme yeteneklerine sahip olmaları ile bu yeteneği kullanıp kullanmayacakları, ne zaman ve ne sıklıkta kullanacakları konusunda karar verebilme özgürlüklerinin olmasıdır.


Sağlıklı bir cinsel gelişim, insanın sağlıklı olabilmesi için bir zorunluluktur. Çünkü cinsel sağlıksızlık, insanın öteki bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimini, kısaca kişiliğini de etkiler.Ayrıca cinsel sağlıksızlık,insanın tüm güdülerini cinsel güdüsünün etkisi altına sokarak onu sapkınlaştırabilir.Bu yüzden,cinsel eğitim, insanın, yaşamsal bir gereksinmesidir.


Cinsel sağlık, genel sağlığın içinde önemli bir yer tutmaktadır. Cinsel sağlık, sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil aynı zamanda fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal iyilik hali olarak tanımlanmaktadır.Cinsel sağlık, cinsellik ve cinsel ilişkiye pozitif ve saygılı yaklaşımı ve cinsel haz almak kadar; zorlama, fark gözetme ve şiddetten uzak güvenli cinsel deneyimler yaşamayı gerektirmektedir.Cinsel sağlığı cinsel yaşamın bedensel,zihinsel, ruhsal ve sosyal açıdan bir bütün olarak ele alınması yoluyla kişilik,iletişim ve sevginin olumlu yönde zenginleşmesi, güçlenmesi olarak tanımlamaktadır.


Cinsel sağlık eğitimi, cinsel organların anatomi ve fizyolojisinin yanısıra ikincil cinsiyet özellikleri ve bunların gelişimiyle de ilgilenir. Bireyin duygusal yapılanışındaki değişiklikler konusunda da bilgiler sunarak, bireyin değişik yaşam koşullarına uyumunu kolaylaştıracak tepkilerin oluşmasını sağlar. Aynı zamanda insan onuru ve bireylerarası ilişkiler, değişen aile rolleri, kadının toplum ve aile içindeki konumu, sağlıklı ve duyarlı kadın-erkek ilişkisi,cinsel eşe saygı ve cinsel ilişkilerdeki bağlılık kavramı da bu kapsam içindedir.


Cinsel sağlık, "cinsel yönden fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik hali" olarak tanımlanır. Cinsel eğitimin amacı, cinsel yönden sağlıklı bireylere ve dolayısıyla sağlıklı bir topluma ulaşmaktır.Bu amaca ulaşmak için cinsellikle ilgili gerekli bilgileri öğrenme, olumlu duygu ve davranışları kazanma çabalarının tümüne cinsel eğitim denebilir.


Öğrenciler, temizliğe ve korunmaya ne denli özen gösterirlerse göstersinler, üreme sistemi hastalıklarına yakalanabilirler.Genellikle gençler,bu tür hastalıklarını gizlerler,hekime gitmezler. Hastalanmaktan dolayı utanmanın yersiz olduğuna;gizlendiğinde sorunun büyük boyutlara ulaşacağına onları inandırmak gerekir.


Cinsel yönden sağlıklı kişinin ve toplumun özellikleri şunlardır;




  • Sevme, sevgisini sunabilme ve sunulan sevgiyi algılayabilme kapasitesine sahiptir,

  • Saygı, güven, hoşgörü duygularına sahip olup, bunları davranış haline getirmiştir.

  • Kendine ve başkalarına olan sorumluluklarını bilir ve bunları yerine getirmeye gayret eder.

  • Cinsel arzularını uygun tarzda gidermeyi ister ve gerektiği zaman cinsel arzularını baskılayabilirler.

  • Kendi ve karşı cinsin temel bedensel yapı ve özelliklerini bilir. Bu konularda yanlış kanaatlere sahip değildir.

  • Cinsellikle ilgili sorunlarını nasıl çözmesi gerektiğinin bilincindedir.

  • Kendine ve yakınlarına yönelik cinsellikle ilgili tehlikeleri bilir ve bunları önlemek için tedbirler alır.

  • Gençler, sağlıklı cinsel duygularla yetişmiştir.Enerjisini,cinsel tatmin arayışları yerine; gelişmek, ilerlemek ve üretmek için harcar.

  • Cinsel ihtiyaçları için ahlâki değerler hâkimdir.

  • Sevgi, saygı, hoşgörü ortamıyla örülü kendilerine ve çocuklarına karşı sorumluluklarını bilen, sağlıklı aile yapısı mevcuttur.

Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum