Open top menu
17 Aralık 2011 Cumartesi

Çocukları cinsel tehlikeler konusunda eğitmek, cinsel eğitimin konularından birisidir. Bu konuda da eğitimin birinci prensibi, çocuk-ebeveyn arasında iletişim ve cinsel konuları konuşabilme alışkanlığıdır. Çocuk, ebeveyn sevgisinin, hata yaptığında ve suçlu olduğunda da değişmeyeceğini bilmelidir. Bu sayede gerekli bilgiler öğretilebilir. Böylece çocuk karşılaştığı sorunları daha başlangıç safhasındayken ebeveynine haber verebilir.


Çocuklar kendilerinin bedenlerinin özel kısımlarını kimsenin okşamaması ve dokunmaması gerektiğini bilmelidir. Bu yasağın yabancılara olduğu kadar, ebeveynler dışında aileden, akrabalardan ve komşulardan olan kişiler için de geçerli olduğu vurgulanmalıdır. Birisinin böyle bir davranışta bulunması halinde çocuğa, oradan hemen uzaklaşması ve ebeveynine haber vermesi gerektiği öğretilmelidir. Çocuk, kendisine başkalarınında cinsel bölgelerini göstermemesi gerektiği, çıplak resimlerin de aynı şekilde gösterilmesinin doğru olmadığı konusunda uyarılmalıdır.


Çocuğun eğitimi yanında, ebeveynin bazı tedbirleri alması, çocuk sapıklarından korunmak için şarttır. Bunun için:




  • Çocukların okula, oyuna, gezmeye gidiş-geliş saatleri, kimlerle beraber olacakları,nerelere gidecekleri tam olarak bilinmeli, zaman zaman denetlemeler yapılmalıdır. Çocuk sapıkları daha çok, okuldan kaçamaklar yapan, yalnız dolaşan, oyun salonlarına düşkün ve kontrolsüz olan çocukları tercih ederler. Bu nedenle çocuğun 24 saati ebeveynin kontrolünde olmak zorundadır.

  • Çocukların arkadaşları , aileleri tanınmalı , eğer arkadaşlarının evine gönderiliyorsa, başka kimlerin orada bulunduğu da bilinmelidir.

  • Çocukların parkları ve oyun alanlarının özellikleri bilinmeli, bu tip yerlerde küçükler kontrolsüz bırakılmamalıdır. Bir erişkin, çocuğa sebepsiz ilgi gösteriyorsa, büyük bir çocuk küçüklerle beraber olmayı istiyor, onların oyununa katılıyorsa sebebi sorgulanmalıdır.

  • Çocuğa verilen hediyelerin kimden geldiği ve niçin verildiği bilinmelidir.

  • Çocukların teslim edildiği bakıcılar, bakım evlerine gönderiliyorsa orada çalışanların tümünün kim olduğu araştırılmalı, geçmişleri ile ilgili bilgiler elde edilmelidir. Çocuktan ayrı kalman saatlerde neler yapıldığı, neler seyredildiği anlattırılmalıdır.

  • İnternette çocuğun dolaştığı web sayfaları ve kimlerle iletişim kurduğu zaman zaman kontrol edilmelidir. Bilgisayarın, çocuğun odasında değil de, salon gibi genel bir alanda bulundurulması faydalıdır.Ayrıca pornografik web sitelerini bloke eden bilgisayar programlarından faydalanılmalıdır. Keza televizyondaki seks kanalları için şifre imkânı sağlayan cihazlardan da yararlanılabilir (Taşçı , 2003: 129-130).


Çocukların ve gençlerin cinsel tehlikelerden korunabilmesi için öncelikle tehlikelerin farkında olunması gerekir. Bireysel ve toplumsal birçok zararlara neden olabilen cinsellikle ilgili tehlikelerin en önemlileri şunlardır:




  • Kızlar ve erkekler arasında zamansız, duygusal ilişkiler,

  • Cinsel istismar ve tecavüz olayları ,

  • Cinsel eğilimlerle oluşan arkadaş guruplarındaki alkol ve uyuşturucu bağımlılıkları

Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum