"Aç
kalmadan, yiyerek zayıflayabilmek ve sağlığı kaybetmemek mümkün mü?"
diye düşünüyorsanız, 12 altın kural ile kalıcı kilo kontrolünü
sağlayabiliyor ve aşırı kiloya bağlı sağlık sorunları riskini
azaltabiliyorsunuz.
Uzmanlar,
düşük kalorili besinlerin tüketilmesi, ana öğünlerde tüketilen besin
miktarının yarıya indirilmesi,yemeklerden önce 1-2 bardak su
içilmesi, uzun süre mutfakta vakit geçirilmemesi ve sürekli yemekle
ilgili planlar yapılmaması 12 altın kural arasında yer aldığını; bu
şekilde sağlık kilo kontrolü elde edilebileceğini ifade ediyor.
Medicana
International Ankara Hastanesinden uzman diyetisyen Müge Özturna,
stres, yoğun çalışma temposuna bağlı beslenme düzeninde bozukluk,
fast-food beslenme tarzı ve hareketsiz yaşam gibi birçok olumsuz
faktörün etkisiyle her geçen gün artan obezitenin, sağlığı
tehdit ettiğini söyledi.
Pekçok
kişinin hem sağlıklı hem de güzel bir vücut yapısına sahip olabilmek
için çeşitli diyetler yaptıklarını ve düzenli spor alışkanlığı kazanmaya
çalıştıklarını belirten Özturna, kimi zaman zayıflayabilmek
için kişilerin tamamen sağlıksız diyet programlarına girebildiğini ifade
etti. Özturna, bu tür diyetlerin yarardan çok zararlı olduğunu ve insan
metabolizmasını tamamen bozduğunu vurguladı.
Özturna,
"Önemli olan diyetinizde her besin grubuna belirli miktarlarda yer
vermeniz. İşin püf noktalarından biri de size uzun süre tokluk hissi
veren besinleri tüketerek zayıflamanız veya formunuzu korumanızdır" diye
konuştu. Bunları doğru bir şekilde gerçekleştirebilmek için kararlı
olunması gerektiğini belirten Özturna,diyet yaparken 12 altın kurala
dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Sürekli yemekle ilgili planlar yapılamamalı
- Özturna’nın verdiği bilgiye göre, alışverişte düşük kalorili, düşük glisemik indeksli olan besinlere öncelik verilmesi, küçük sepet kullanılması gerekiyor.
- Ana öğünlerde tüketilen besin miktarının yarı yarıya azaltılması, bu besinler yerine salata ve sebze garnitürlerinin miktarının artırılması isteniyor.
- Tüketilen besinlerin yağ miktarının azaltılması, salatalara ve yemeklere yağlı soslar,ketçap ve mayonez ilave etmek yerine kuru meyva, susam, sirke ve limon eklenilmesi öneriliyor.
- Ara öğünlerin atlanmaması, ara öğünlerdeki besinlere salatalık, domates gibi söğüş tüketilebilecek sebzelerin ilave edilmesi daha doyurucu oluyor.
- Fast-food tüketiminden kaçınılması, tüketilmesi halinde ketçap-mayonez gibi soslar yerine domates ve yeşillik ilave edilmesi isteniyor.
- Gün boyunca bol su tüketilmesi, özellikle yemeklerden önce 1-2 su bardak içilmesine özen gösterilmesi gerekiyor.
- Nerede olunursa olunsun beslenme programından çıkılmaması önem taşıyor.
- Her zaman aynı besinlerin tüketilmemesi ve farklı besin gruplarının gün içinde tüketilmesine özen gösterilmesi vurgulanıyor.
- Düzenli egzersiz yapılması isteniyor.
- Yemek servisinin küçük tabaklarla yapılması ve tüketecek besinlerin göz önünde bulunduracak şekilde tabaklara konulması tavsiye ediliyor.
- Uzun saatler boyunca mutfakta vakit geçirilmemesi isteniyor ve son olarak da sürekli yemekle ilgili planlar yapılmaması öneriliyor.
0 yorum